2-Daagse training ‘Imaginaire exposure voor EMDR-therapeuten’

Inleiding
In deze 2-daagse training leert u alles over het toepassen van exposuretherapie bij PTSS. De cursus is speciaal ontworpen voor deelnemers die reeds bekend zijn met het behandelen van PTSS met een op trauma gerichte behandeling (EMDR). Aan bod komen imaginaire exposure, exposure in vivo, en combinaties daarvan. U leert de nieuwste inzichten in het toepassen van deze therapievorm, de theoretische achtergronden, de rationale achter de behandeling en het uitvoeren van de techniek. Overeenkomsten en verschillen tussen EMDR en IE komen aan bod, alsmede nieuwe ideeën om beide interventies in bepaalde gevallen te combineren.

Achtergrond
Op het gebied van de behandeling van Posttraumatische Stress Stoornis bestaan richtlijnen die gebaseerd zijn op de laatste stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek. Naast EMDR is imaginaire exposure een eerste keus behandeling. De richtlijnen geven aan dat patiënten een keuze moeten hebben en indien een behandeling niet aanslaat, een andere richtlijn-behandeling moet worden aangeboden. Na deze training bent u goed opgeleid om imaginaire exposure voor PTSS – bij voorkeur eerst onder supervisie – aan te bieden.

Doelstellingen
Deelnemers worden geacht aan het eind van de opleiding kennis te hebben van de techniek van imaginaire exposure en exposure in vivo, en kunnen deze technieken toepassen bij PTSS.

Programma
De training bestaat uit 2 lesdagen. In de ochtenden wordt de theorie behandeld. In de middagen wordt veel geoefend. Op dag twee vindt een kennistoets plaats. De bijeenkomsten hebben een interactief karakter.

Docenten
Mw. prof. dr. Agnes van Minnen. Klinisch psycholoog/psychotherapeut. Zij is als directeur behandelprogramma werkzaam bij Psychotrauma Expertise Center PSYTREC te Bilthoven. Zij is tevens als hoogleraar ‘angstregulatie en behandeling van angststoornissen’ werkzaam bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij doet onderzoek op diverse terreinen, met name op het gebied van dissociatie en posttraumatische stress stoornis.
Mw. dr. Hellen Hornsveld. GZ-psycholoog, EMDR supervisor en schematherapeut-supervisor. Zij is zelfstandig gevestigd te Utrecht als behandelaar, onderzoeker en docent.

Voorwaarde voor deelname
Afgeronde (door Vereniging EMDR Nederland erkende) EMDR Basistraining.

Kosten
€ 450,- Inclusief syllabus, koffie, thee en lunches

Locatie
Vergadercentrum Vredenburg, Vredenburg 19, 3511 BB Utrecht, nabij utrecht CS, route

Tijd
9:30 tot 17.00 uur

Accreditatie 
NVvP: 12 punten
NIP/ ELP: 18 punten
VEN: smal 2 punten; breed 10 punten.
VGCt: 12 punten nascholing
FGzPt: 20 punten
NtVP: erkend voor certificering psychotraumatherapeut en heraccreditatie (32 punten).

Inschrijven

Maandag 16 november en maandag 7 december 2020

Klik hier om in te schrijven.

Donderdag 7 januari en maandag 1 februari 2021

Klik hier om in te schrijven.

Literatuur

  • Minnen, A. van, & Arntz, A. (2017). Protocollaire behandeling van patiënten met een post-traumatische stress stoornis: Imaginaire exposure en exposure in vivo. In: G.P.J. Keijsers, A. van Minnen, & M. Verbraak C.A.L. Hoogduin, & P. Emmelkamp, (Red.), Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten, 311-369. Boom Uitgevers Amsterdam.
  • Minnen, A. van, de Kleine, R. A., & Hendriks, L. (2017). Richtlijnen bij moeizaam verlopende exposurebehandelingen van patiënten met een PTSS. In: G.P.J. Keijsers, A. van Minnen, & M. Verbraak C.A.L. Hoogduin, & P. Emmelkamp, (Red.), Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten, 370-389. Boom Uitgevers Amsterdam.

Na inschrijving ontvangt u het cursusmateriaal.