2-Daagse training ‘Imaginaire exposure voor EMDR-therapeuten’

Inleiding
In deze 2-daagse training leert u alles over het toepassen van exposuretherapie bij PTSS. De cursus is speciaal ontworpen voor deelnemers die reeds bekend zijn met het behandelen van PTSS met een op trauma gerichte behandeling (EMDR). Aan bod komen imaginaire exposure, exposure in vivo, en combinaties daarvan. U leert de nieuwste inzichten in het toepassen van deze therapievorm, de theoretische achtergronden, de rationale achter de behandeling en het uitvoeren van de techniek. Overeenkomsten en verschillen tussen EMDR en IE komen aan bod, alsmede nieuwe ideeën om beide interventies in bepaalde gevallen te combineren.

Achtergrond
Op het gebied van de behandeling van Posttraumatische Stress Stoornis bestaan richtlijnen die gebaseerd zijn op de laatste stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek. Naast EMDR is imaginaire exposure een eerste keus behandeling. De richtlijnen geven aan dat patiënten een keuze moeten hebben en indien een behandeling niet aanslaat, een andere richtlijn-behandeling moet worden aangeboden. Na deze training bent u goed opgeleid om imaginaire exposure voor PTSS – bij voorkeur eerst onder supervisie – aan te bieden.

Doelstellingen
Deelnemers worden geacht aan het eind van de opleiding kennis te hebben van de techniek van imaginaire exposure en exposure in vivo, en kunnen deze technieken toepassen bij PTSS.  De training is ook geschikt voor therapeuten die werken met kinderen en jeugdigen. 

Programma
De training bestaat uit 2 lesdagen. In de ochtenden wordt de theorie behandeld. In de middagen wordt veel geoefend. Op dag twee vindt een kennistoets plaats. De bijeenkomsten hebben een interactief karakter. Klik hier voor het programma online en op locatie.

Docenten
Mw. prof. dr. Agnes van Minnen. Klinisch psycholoog/psychotherapeut. Zij is als directeur behandelprogramma werkzaam bij Psychotrauma Expertise Center PSYTREC te Bilthoven. Zij is tevens als hoogleraar ‘angstregulatie en behandeling van angststoornissen’ werkzaam bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij doet onderzoek op diverse terreinen, met name op het gebied van dissociatie en posttraumatische stress stoornis.
Mw. dr. Hellen Hornsveld. GZ-psycholoog, EMDR supervisor en schematherapeut-supervisor. Zij is zelfstandig gevestigd te Utrecht als behandelaar, onderzoeker en docent.

Voorwaarde voor deelname
Afgeronde (door Vereniging EMDR Nederland erkende) EMDR Basistraining.

Kosten
€ 475,- Inclusief syllabus, koffie, thee en lunches.
€ 350,- online-versies.

Locatie
Vergadercentrum Vredenburg, Vredenburg 19, 3511 BB Utrecht, nabij Utrecht CS, route.

Tijd
9:30 tot 17.00 uur (online)
10:00 tot 17:00 uur (op locatie)

Accreditatie 
VEN: smal 2 punten; breed 10 punten.
VGCt: 12 punten nascholing
FGzPt: 16 punten
NVvP: 11 punten
NtVP: erkend voor certificering psychotraumatherapeut en heraccreditatie (32 punten).

Inschrijven

Donderdag 29 juni en maandag 3 juli 2023 te Utrecht.

Klik hier om in te schrijven.

Maandag 20 november en donderdag 30 november 2023. ONLINE.

Klik hier om in te schrijven.

Literatuur

  • Minnen, A. van, & Arntz, A. (2017). Protocollaire behandeling van patiënten met een post-traumatische stress stoornis: Imaginaire exposure en exposure in vivo. In: G.P.J. Keijsers, A. van Minnen, & M. Verbraak C.A.L. Hoogduin, & P. Emmelkamp, (Red.), Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten, 311-369. Boom Uitgevers Amsterdam.
  • Minnen, A. van, de Kleine, R. A., & Hendriks, L. (2017). Richtlijnen bij moeizaam verlopende exposurebehandelingen van patiënten met een PTSS. In: G.P.J. Keijsers, A. van Minnen, & M. Verbraak C.A.L. Hoogduin, & P. Emmelkamp, (Red.), Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten, 370-389. Boom Uitgevers Amsterdam.

Na inschrijving ontvangt u het cursusmateriaal.

Betaling en annulering

U krijgt binnen 5 werkdagen een bevestiging en een rekening toegestuurd (per email). Uw inschrijving is definitief nadat het bedrag is betaald.

Bij annulering tot vier weken van te voren krijgt u het gehele bedrag min € 50,- administratiekosten retour. Bij annulering binnen vier weken krijgt u 50% retour. Bij annulering in de laatste week voor aanvang vindt geen teruggave plaats.